სასარგებლო ინფორმაცია

დაბლობსა და მაღლობში ფუტკრის ოჯახების ...

„სოფლის მეურნეობის პროექტების მართვის სააგენტომ“, ...

ფრინველის ჯამრთელობა, მისი პროდუქტიულობა, ...

აშშ-ის საერთაშორისო განვითარების სააგენტოს ...

ეფექტური სოფლის მეურნეობის წარმოება შესაბამისი ...

          ავოკადო კრემისებური ტექსტურის ხილია, ...

სიდამპლეები ფუტკრის ბარტყის გადამდები ...

დურიანი საოცარი მცენარეა. იგი აერთიანებს აუტანელ სუნს და დელიკატურ ტკბილ გემოს.

ის ჯანმრთელი და მდიდარია ვიტამინებით, მაგრამ ჭარბი მოხმარება ჯანმრთელობისთვის საშიშია. ნაყოფის ხორცი ნაზია, მაგრამ გარედან ეკლიანი ეკლებით არის დაფარული. ამ ეკლებიდან მოდის მისი სახელი - მალაის ენაში სიტყვა "დური" ნიშნავს "ეკლს".

 

როგორ გამოიყურება დურიანი და სად იზრდება

          სამხრეთ-აღმოსავლეთ აზიის, ბრაზილიისა და აფრიკის ტროპიკულ ტყეებში საოცარი მწვანე ან მოყვითალო ხილი იზრდება დიდ მარადმწვანე ხეებზე, საყრდენი ფესვებით. ხეები, რომლებზეც დურიანი იზრდება, 25-50 მეტრს აღწევს, რაც დამოკიდებულია სახეობაზე. ხის ფოთლები არასოდეს ცვივა და მწვანედ რჩება მთელი წლის განმავლობაში, დიამეტრის 10–18 სანტიმეტრს აღწევს.

          ითვლება, რომ მცენარე ბორნეოს და სუმატრას რეგიონში წარმოიშვა და თანამედროვე მიანმარის ტერიტორიაზე დაახლოებით 400 წლის წინ ჩამოიტანეს. გარდა ამისა, დურიანებმა აქტიურად დაიწყეს მოშენება ტაილანდში, აღმოსავლეთ ვიეტნამში და სხვა ქვეყნებში. ევროპაში მათ ამის შესახებ პირველად XV საუკუნეში შეიტყვეს, როგორც მოგზაურმა ნიკოლო კონტმა თქვა.

          დურიანები, რომლებიც იყიდება აზიის ქვეყნების მაღაზიებსა და ბაზრებზე, იზრდება სპეციალური პლანტაციებით. ტაილანდში ხილი ერთ-ერთ ეროვნულ სიმბოლოდ ითვლება, რადგან მოსახლეობის უმეტესი ნაწილი ეწევა მის კულტივაციასა და რეალიზაციასთან დაკავშირებულ სამუშაოებს. ტაილანდი გაყიდვების მიხედვით პირველ ადგილს იკავებს მსოფლიოში, შემდეგ მოდის მალაიზია და ინდონეზია.

          დურიანის ფორმა გრძელი ან მრგვალია, დიამეტრი - 20-30 სანტიმეტრი, წონამ შეიძლება მიაღწიოს 8-9 კილოგრამს. მართალია, ჩვეულებრივ, ხილის წონა, რომელიც იყიდება ბაზრებზე და მაღაზიებში, არის დაახლოებით 1 კილოგრამი. შიგნით ხილი იყოფა ხუთ პალატად, რომელთაგან თითოეული შეიცავს ნაღების რბილობს და თესლს.

 

დურიული გემო და სუნი

          ვინც დურიანი სცადა, მის გემოვნებას სხვადასხვა ფორმით აღწერს. ზოგისთვის ის კრემისებრი დესერტს წააგავს ბანანისა და ანანასის არომატით, სხვები ვანილს, ხახვს, პაპაიას, თხილის კრემს გრძნობენ. მათ, ვინც დურიანს მიირთმევს, უმეტესობა ეთანხმება, რომ არცერთ სხვა ხილს არ აქვს ასეთი გემო. ასევე, ყველა თანხმდება, რომ დურიანს აუტანელი სუნი აქვს.

          დურიანი შეიცავს ორგანულ გოგირდს. ეს მას ნაწილობრივ ანიჭებს უნიკალურ არომატს, რომელშიც მოისმენთ დამპალი თევზის, დამპალი ხახვის, კანალიზაციის, საყოფაცხოვრებო გაზის, შემორჩენილი წინდების და ნივრის სუნის სუნი. ბევრ ქვეყანაში მკაცრად აკრძალულია ახალი დურიანის ხილის შეტანა საზოგადოებრივ ადგილებში, მათ შორის სასტუმროებსა და აეროპორტებში. სინგაპურში სატრანსპორტო გამაფრთხილებელ ნიშნებში მითითებულია მოწევა, სმა და ჭამა, აალებადი საქონლის ტრანსპორტირება და დურიანით გამოჩენა. მძაფრი სუნი ძალიან ძლიერია და ტურისტებს მხოლოდ შესანიშნავი გემოვნების ან დამუშავებული ხილის მოგონებების ამოღება შეუძლიათ.

          მნიშვნელოვანია გვახსოვდეს, რომ ცნობილია დაახლოებით 30 დურული სახეობა. მათი გემო და სუნი შეიძლება განსხვავდებოდეს და გემო ძალიან დამოკიდებულია ნაყოფის სიმწიფის ხარისხზე. მაგალითად, ყველაზე პოპულარულ ჯიშს, მაო შანგ ვანგს, აქვს მწარე გემო და ნათელი ყვითელი ხორცი. წითელი კრევეტებისა და მწვანე ბამბუკის ჯიშები ტკბილი მოყვარულებს მოეწონებათ, რადგან მათ აქვთ შაქრიანი გემო. შოოს ჯიში ცნობილია მსუბუქი ალკოჰოლური სუნით. მათ, ვისაც პირველად სურთ დურიანი, ურჩევენ აირჩიონ D24 ჯიში, რადგან მისი გემო აერთიანებს ნაყოფის ძირითად თვისებებს.

          ჯიშებისა და ჯიშების მრავალფეროვნების გამო ხშირად ამბობენ, რომ ძნელია პირველად გყვარდეს დურიანის გემო, ეს შეიძლება იმედგაცრუებული იყოს. ამასთან, მეხუთეჯერ აღარ დარჩა ერთი ადამიანი, ვინც ამ ხილის გულშემატკივარი არ გახდება.

 

კომპოზიცია და კალორიული შინაარსი

          დურიანი შეიცავს 65% წყალს, 24% ნახშირწყლებს, 5% ცხიმებს და 4% ბოჭკოებს. ხილი უჩვეულოდ მდიდარია ვიტამინებით და მიკროელემენტებით: A, C ვიტამინებით, B ჯგუფით, ფოლიუმის მჟავით, კალციუმით, კალიუმით, მაგნიუმით, ნატრიუმით, ფოსფორით, რკინით, მანგანუმით, სპილენძით და თუთიით. ეს არის საკვები ნივთიერებების შთამბეჭდავი ჩამონათვალი, რომლის მიღება შესაძლებელია დურიანისგან. მხოლოდ დურიანი შეიცავს ორგანულ გოგირდს, რომელიც ნერვული, ძვლის, ხრტილოვანი ქსოვილის, თმის, კანისა და ფრჩხილების ნაწილია.

 

დურიანის სასარგებლო თვისებები

  1. უკვე ნახსენები გოგირდი, რომლისთვისაც განსაკუთრებით ფასდება დურიანი, არის სხეულისთვის აუცილებელი ამინომჟავებისა და ფერმენტების, ცილების და ჰორმონების ნაწილი, მათ შორის სისხლში შაქრის ბალანსის შენარჩუნებაში და დაბერების შენელებაში.
  2. დურიანს აქვს დათბობის ეფექტი; მოხმარებისას შინაგანი ორგანოების ტემპერატურა იზრდება. სამხრეთ-აღმოსავლეთ აზიელები იმასაც კი ამბობენ, რომ დურიანის მოხმარების შემდეგ შეგიძლიათ დაიძინოთ პლედის გარეშე. ამავე დროს, თანამედროვე სამეცნიერო კვლევების თანახმად, დურიანი არ ათბობს სხეულს, მაგრამ მხოლოდ იწვევს ოფლიანობის გაძლიერებას.
  3. ინდოლი დურიანში არის ბუნებრივი ანტისეპტიკური საშუალება. ის ეხმარება ინფექციების მკურნალობას. აზიის მოსახლეობა იყენებს დურიანს გაცივებისა და სხვა დაავადებების დროს.
  4. კალიუმი დურანში ხელს უწყობს სისხლძარღვების კედლებისა და გულის კუნთის გაძლიერებას.
  5. რეგულარულად მოხმარების შემთხვევაში, დურიანი ხელს უწყობს სისხლში შაქრის დონის ნორმალიზებას.
  6. ითვლება, რომ დურიანი სასარგებლოა ანემიისთვის და ზრდის ჰემოგლობინის დონეს.
  7. დურანის ფოთლებისა და ფესვების ინფუზია გამოიყენება, როგორც სიცხის დამწევი საშუალება.
  8. დურიანს შეუძლია დაეხმაროს ნერვულ სისტემას, შეამციროს გაღიზიანება, დაძლიოს უძილობა, გააუმჯობესოს განწყობა და დეპრესიაც კი გაათავისუფლოს.

 

 

 

გამოყენებული ლიტერატურა

 

  1. დურიანი - სარგებლობს და ზიანს აყენებს სხეულს. იხ. https://confettissimo.com/, უკანასკნელად იქნა გადამოწმებული 30.05.2022.
  2. დურიანი. იხ. https://freshculinair.ge/ , უკანასკნელად იქნა გადამოწმებული 30.05.2022.

 

ქეთი ჯოჯიშვილი